Timer start event not working

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Highlighted
Established Member

Timer start event not working

Hi,

I am using activiti in my spring application and i would like to use timer start event for every minute. I designed the bpmn file and deployed. but it isn't working to trigger the business logic.

source code:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<definitions xmlns="http://www.omg.org/spec/BPMN/20100524/MODEL" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema" xmlns:activiti="http://activiti.org/bpmn" xmlns:bpmndi="http://www.omg.org/spec/BPMN/20100524/DI" xmlnsSmiley Surprisedmgdc="http://www.omg.org/spec/DD/20100524/DC" xmlnsSmiley Surprisedmgdi="http://www.omg.org/spec/DD/20100524/DI" typeLanguage="http://www.w3.org/2001/XMLSchema" expressionLanguage="http://www.w3.org/1999/XPath" targetNamespace="http://www.activiti.org/test">
<process id="timeEventProcess" name="My process" isExecutable="true">
<startEvent id="timerstartevent1" name="Timer start">
<timerEventDefinition>
<timeDuration>P1M</timeDuration>
</timerEventDefinition>
</startEvent>
<serviceTask id="servicetask1" name="Service Task" activiti:class="org.nipun.it.activiti.listener.TimeEventListener"></serviceTask>
<sequenceFlow id="flow1" sourceRef="timerstartevent1" targetRef="servicetask1"></sequenceFlow>
<endEvent id="endevent1" name="End"></endEvent>
<sequenceFlow id="flow2" sourceRef="servicetask1" targetRef="mailtask1"></sequenceFlow>
<serviceTask id="mailtask1" name="Mail Task" activiti:type="mail">
<extensionElements>
<activiti:field name="to">
<activiti:string><![CDATA[vamsikrishna.g@nipun.net]]></activiti:string>
</activiti:field>
<activiti:field name="from">
<activiti:string><![CDATA[support@nipun.net]]></activiti:string>
</activiti:field>
<activiti:field name="subject">
<activiti:string><![CDATA[Activiti: Testing Timer]]></activiti:string>
</activiti:field>
<activiti:field name="html">
<activiti:string><![CDATA[Testing]]></activiti:string>
</activiti:field>
</extensionElements>
</serviceTask>
<sequenceFlow id="flow3" sourceRef="mailtask1" targetRef="endevent1"></sequenceFlow>
</process>
<bpmndi:BPMNDiagram id="BPMNDiagram_timeEventProcess">
<bpmndi:BPMNPlane bpmnElement="timeEventProcess" id="BPMNPlane_timeEventProcess">
<bpmndi:BPMNShape bpmnElement="timerstartevent1" id="BPMNShape_timerstartevent1">
<omgdc:Bounds height="35.0" width="35.0" x="80.0" y="40.0"></omgdc:Bounds>
</bpmndi:BPMNShape>
<bpmndi:BPMNShape bpmnElement="servicetask1" id="BPMNShape_servicetask1">
<omgdc:Bounds height="55.0" width="105.0" x="160.0" y="30.0"></omgdc:Bounds>
</bpmndi:BPMNShape>
<bpmndi:BPMNShape bpmnElement="endevent1" id="BPMNShape_endevent1">
<omgdc:Bounds height="35.0" width="35.0" x="450.0" y="40.0"></omgdc:Bounds>
</bpmndi:BPMNShape>
<bpmndi:BPMNShape bpmnElement="mailtask1" id="BPMNShape_mailtask1">
<omgdc:Bounds height="55.0" width="105.0" x="310.0" y="30.0"></omgdc:Bounds>
</bpmndi:BPMNShape>
<bpmndi:BPMNEdge bpmnElement="flow1" id="BPMNEdge_flow1">
<omgdi:waypoint x="115.0" y="57.0"></omgdi:waypoint>
<omgdi:waypoint x="160.0" y="57.0"></omgdi:waypoint>
</bpmndi:BPMNEdge>
<bpmndi:BPMNEdge bpmnElement="flow2" id="BPMNEdge_flow2">
<omgdi:waypoint x="265.0" y="57.0"></omgdi:waypoint>
<omgdi:waypoint x="310.0" y="57.0"></omgdi:waypoint>
</bpmndi:BPMNEdge>
<bpmndi:BPMNEdge bpmnElement="flow3" id="BPMNEdge_flow3">
<omgdi:waypoint x="415.0" y="57.0"></omgdi:waypoint>
<omgdi:waypoint x="450.0" y="57.0"></omgdi:waypoint>
</bpmndi:BPMNEdge>
</bpmndi:BPMNPlane>
</bpmndi:BPMNDiagram>
</definitions>

Please check and help me out of this.

Thanks

3 Replies
Highlighted
Alfresco Employee

Re: Timer start event not working

<timeDuration>P1M</timeDuration> this will run once every month. Try <timeDuration>PT1M</timeDuration> instead.

Check out ISO 8601 - Wikipedia for more info about durations.

Highlighted
Established Member

Re: Timer start event not working

PT1M means for for every minute right? But it is executed first time only. I would like to execute for every minute. Please tell me if you know about this.

Highlighted
Alfresco Employee

Re: Timer start event not working

What version of activiti are you using? As mentioned in Activiti User Guide timers are only fired when the job or async executor is enabled. Do you have them enabled?